یکی از راهکارهایی که چند سالی است برای کاهش خطرات ناشی از رانندگی روی سطوح لغزنده در سطح جهان مطرح شده استفاده از آسفالت متخلخل است که به عنوان نوع جدیدی از لایه رویه راه، مطرح شده است.
در طول چند دهه اخیر، اهمیت ساخت و مدرنیزه کردن بزرگراههای اصلی و شاهراهها به دلیل افزایش وسایل نقلیه، همچنین گسترش میزان سفرهای دورن و برونشهری به یکی از دغدغههای اصلی مسوولان و ارگانهای مختلف مرتبط با سیستمهای حمل و نقل مبدل شده است.این موضوع بخصوص در زمستان و به طور کلی در فصول بارندگی با توجه به لغزندگی سطوح، اهمیت جدیتری پیدا میکند.
یکی از راهکارهایی که چند سالی است برای کاهش خطرات ناشی از رانندگی روی سطوح لغزنده در سطح جهان مطرح شده استفاده از آسفالت متخلخل است که بهعنوان نوع جدیدی از لایه رویه راه، مطرح شده است. توجه به فناوری ساخت این نوع آسفالت از آنجا اهمیت مییابد که گفته میشود میزان اثرگذاری آسفالت متخلخل در کاهش میزان تصادفات کاملا محسوس بوده است.
تنها تجربه داخلی، در زمینه تحقیقات میدانی استفاده از آسفالت متخلخل، به اجرای یک قطعه آزمایشی در شمال ایران برمیگردد.
آسفالت متخلخل، در واقع یک نوع مخلوط آسفالتی با دانهبندی گسسته است که پس از تراکم، دارای درصد فضای خالی زیادی (تقریبا بیشتر از 20 درصد) میشود. این درصد زیاد فضای خالی، شبکهای از مجاری را در جسم مخلوط آسفالتی پدید میآورد که زهکشی و تخلیه آب به سمت شانههای راه را عملی میکند. آسفالت متخلخل نوعی آسفالت حفاظتی می باشد که از اختلاط قیر با سنگدانه های شکسته دارای دانه بندی باز ، در کارخانه آسفالت تهیه می شود و سپس با ضخامت کم، حدود 20 میلی متر ، در سطح راه پخش می گردد .
وقتی از این آسفالت برای راههای با ترافیک متوسط و یا سنگین استفاده می شود درصد شکستگی سنگدانه های آن در یک جبهه باید حداقل 90 درصد و در دو جبهه حد اقل 75 درصد باید باشد . فضای خالی این آسفالت تقریبا 20 در صد است که موجب می شود آبهای سطحی از طریق آن سریعا تخلیه شده و به خارج از عرض سواره رو راه هدایت گردد و نهایتا مانع جمع شدن آب در سطح راه می شود . به این ترتیب آب مانعی بین لاستیک چرخ وسایل نقلیه و سطح راه نخواهد بود و در نتیجه برای استفاده کنندگان از راه ، ایمنی بیشتری را تامین می کند .
شیوه اجرایی:
مخلوطهای آسفالتی متخلخل بر حسب این که از نوع سرد و یا گرم باشد باید با توجه به مشخصات مربوط به آسفالتهای سرد یا گرم ، تهیه و اجرا شود و روش اجرای آن همان روش استفاده از آسفالتهای مذکور میباشد.
مزیت های عمده:
افزایش تاب لغزشی راه ( مقاومت لغزشی بالا )
قابلیت زهکشی بدلیل وجود درصد بالایی از فضای خالی و تخلخل ها و کاهش پخش آب هنگام تردد وسایل نقلیه در موقع بارندگی
کاهش مزاحمت ناشی از انعکاس نور
معایب عمده:
مشکلاتی که در تهیه آسفالت با آن مواجه هستیم برای آسفالت متخلخل نیز وجود دارد
عمر کوتاه این نوع آسفالت از معایب اصلی آن است
هزینه های اجرایی آن بیشتر از آسفالت معمولی می باشد .
درضمن هزینه های نگهداری آن نیز بیشتر است.